Kişisel Uyanıdırma Işığı
Hazırlayanlar:
- 10/B Tuğra Kutluk Güngör
- 11/A Alper Güne
Danışman: Fatih ERDAL
Amaç:
Doğal bir şekilde uyanmak için kullanılan uyandırma ışıkları hem sağlıklı hem de rahatsızlık vermeden insanları uyandıran bir teknolojidir. Işık, uyanma saatinizden önceki 30 dakika içinde kademeli olarak artarak uyanmanızı sağlayabilir. Kişilerin ışık karşısında uyanma süreleri değişken olabilir. Kişinin uyanma süresini öğrenen, uyandırma ışığı çalışmasını kişiselleştirebilir.
Yöntem:
Canlılar yaşamlarını biyolojik bir düzen içerisinde sürdürmektedir. Bu düzen yaklaşık 24 saatlik bir düzendir. Bu biyolojik düzene biyolojik saatte denilmektedir. Biyolojik saatin 24 saatlik dilimine Sirkadiyen Döngüsü denilmektedir. Sirkadiyen düzende ışık çok önemli bir yer tutmaktadır. Işığın varlığı uyku ve uyanıklık saatlerini düzenlemektedir. Işığın insan vücudundaki etkisinden yola çıkarak ışık kaynağı ile uyandırma gerçekleştirilebilir.
Arduino teknolojisi, motor sürücü devre kullanılarak LED ışık kaynağının ışık şiddeti kontrol edilir. Arduinoya eklenecek saat modülü ile ışığın yanmaya başlama zamanı ayarlanır. Mobil uygulama hazırlanarak bluetooth üzerinden alarm kurulur.
Alarm ile kurulan uyanma saatinden 30 dakika önce sistemin çalışması sağlanır. Uyanma gerçekleştiğinde kapatılan uyandırma ışığının süresi hesaplanarak kişiye göre bir uyanma süresi belirlenebilir ve 30 dakikalık süre değiştirilebilir.
Beklenen Sonuçlar:
Projemizin dayandığı temel nokta ışığın canlılar üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır. Canlıların biyolojik düzenleri ışıkla birlikte değişmektedir. Işığın vücudumuzda bu kadar etkili olmasının sebeplerinden biri melatonin hormonudur. Melatonin hormonunun üretilmesindeki en büyük faktör ışıktır. Daha doğrusu ışığın olmayışıdır. Bu hormon karanlıkta, vücutta bulunan pineal bez tarafından salgılanmaktadır. Işığın olduğu ortamlarda ise hormonun salgılanması baskılanmaktadır. Böylece ışık, aydınlık ve karanlık ortamlarda, vücudun gece ve gündür döngüsünü düzenlemektedir. Projemiz ile ışığın hayatımızda ki etkisi daha kolay anlaşılabilir.
Günümüzde LED ışık kaynakları çeşitli sebeplerden dolayı yaygınlaşmaktadır. Led ışık kaynakları farklı gerilim seviyelerine göre ışık şiddetini değiştirdiği görülmektedir.
Projemizde, uyandırma ışığı, kişinin uyanma süresine göre değişim gösterir. Böylece projemizde Yapay Zeka sistemlerde olduğu gibi topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen bir sistem ortaya çıkar.