Hava Kalite Tespit Sistemi
Hazırlayanlar:
- 10/B Hasan Büyük Keskin
- 10/B Mustafa Akkaya
Danışman: Ömer ESEN
Amaç:
Hava kalitesini ölçen ve ölçüm sonucunu renklerle anlatabilen bir robot tasarlamayı hedefledik. Robotumuzun bluetooth ile uzaktan kumandalı aynı zamanda çizgi izleyen teknolojisini kullanılmasını hedefledik.
Yöntem:
Akıllı aletler her geçen gün hayatımıza daha çok etki etmektedir. Bu aletlerin başında akıllı telefon, akıllı ev sistemleri, akıllı ev aletleri gelmektedir. Bizde projemizde akıllı bir hava kalite robotu yapmaya karar verdik. Projemizde gaz sensörümüzü kullanarak ortamdaki hava kalitesini ölçüp sonucu halka led çevresine aktardık. Halka ledin uyarıyı farklı renklerde ve farklı tasarımlarda göstermesini sağladık. Projeyi gerçekleştirmek için Arduino, motor sürücü devre, motor, teker, gaz sensörü, halka led, robot kasası, bluetooth sensörü, tablet kullandık. Proje robot montajını bitirdikten sonra mblock ile uygulamasını yazdık. Tabletimize hazır Arduino bluetooth uzaktan kontrol programı yükledik. Bu programdan gelen tuş kombinasyon bilgilerine göre arduino uygulama tarafında kodlama yaptık ve aracımızı test ettik.
Beklenen Sonuçlar:
Projemiz sayesinde, öğrencilere Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik gibi dersleri ezber sisteminden çıkartıp, bilgilerin gerçek yaşamda uygulanabilirliği ve problem çözme tekniklerini/metodlarının geliştirilmesi, merak, araştırma ve yaratıcılık özelliklerinin nasıl öne çıkartıldığı gösterilebilir. Bu sisteme STEAM denildiği öğrenilebilir. Işık tasarımının öğrenciden öğrenciye farklılık göstermesi kendi görsel zevklerini projeye katmalarına olanak sağlayabilir.
Yaptığımız bu çalışma sadece prototip ve geliştirmeye açık bir projedir.. Bu çalışmayı geliştirip evdeki değerleri anlık olarak internet üzerinden veya cep telefonu üzerinden de takip edebiliriz. Farklı gaz sensörleri kullanılarak hava kalitesi dışında birçok gazın ölçümü yapılabilir. Doğal gaz, metan gazı vb. gazların tesbitide projeye eklenebilir. Projede halka ledin renk tasarımı hava kalitesine göre değişebilir. Böylece görünen, dikkat çeken bir uyarı sistemi oluşabilir.
Hava ve Led sensörlerinin hareket kabiliyeti olan bir robotta olması sistemimize üstünlük sağlayabilir. Böylece insanların gidemediği yerlerde kullanılabilir. Çizgi izleyen ile belirlenen bir hatta programlandığı şekilde otonom olarak dolanarak hava kalite ölçümü yapabilir.