Teknoloji ve Ekonomi
Hazırlayanlar:
- 10/A Emirhan Can
- 11/A Murat Efil
Danışman: Hakan AYDIN
Amaç:
Dünyada üretim teknolojilerinin kat ettiği muazzam ilerlemenin bir sonucu olarak çalışanların günlük çalışma saatlerinin azaltılması ve üretim sonucunda dünya ülkelerinin elde ettikleri gayri safi milli hasılanın vatandaşlık maaşı adı altında ülke vatandaşlarına dağıtılması mümkündür
Yöntem:
Yaşadığımız yüzyıl içinde fabrikalarda insanların yerini robotlar almış durumda. Fabrikalarda çalışan insan sayısı son yıllarda azalma gösteriyor. Robotlar, bilgisayarlar ve insana gerek duymadan çalışan makineler üretim teknolojilerinin günümüzde ulaştığı son nokta olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda çalışanları fazlalık olarak görmek yerine daha az çalışma saati ile işsizliğin önüne geçebilir. Böylece ülkelerin üretim kabiliyetleri, ülke vatandaşlarının daha iyi koşullarda çalışmasına imkan tanıyabilir. Günlük 6 saatlik çalışmayı deneyen Norveç ileride bütün ülkelere örnek olabilir.
Üretim teknolojileri sonucunda ülkeler çok ciddi üretim kapasitelerine ulaşabilmektedir. Bu durumun avantaja çevrilmesi için ülkelerin üretim sonucunda elde ettikleri ürünlerin karşılığında oluşan Gayri Safi Milli Hasılanın belirli bir miktarında emisyon genişletilerek ülke vatandaşlarına vatandaşlık maaşı olarak dağıtılması ülkenin sürekli büyümesini sağlayabilir. Ülkemizde bu konuda çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Milli Ekonomi Modeli bu çalışmalardan biridir. Vatandaşlık maaşı uygulamasını deneyen Finlandiya dünya ülkelerine örnek olabilir.
Beklenen Sonuçlar:
Çalışma saatlerinin azalmasıyla, verimliliğin ve üretimin artması sağlanabilir. Üretim teknolojileri sayesinde, 7 gün 24 saat aralıksız üretim yapılabilir. Vardiya sayıları arttırılarak çalışma saatleri düşürülüp çalışan sayısı korunabilir. Böylece işsizlik sorununun önüne geçilebilir. Ağır işlerin teknolojik imkanlarla yapılması ile canlıların ağır iş şartlarından kurtulması sağlanabilir. Vatandaşlık maaşı insanların temel gereksinimlerini karşılayabilir. Böylece toplumda yaşamak için gerekli asgari imkanlar bütün insanlara sağlanabilir. Açlık, evsizlik gibi toplumsal sorunlar ortadan kalkabilir.