Kan Tahlil Sistemi
Hazırlayanlar:
- 11/A Ali Atakan Keleş
- 9/A Ayberk Kılıç
Danışman: Hakan AYDIN
Amaç:Günümüzde laboratuvarlarda kan testleri cihazlar ile gerçekleştirilmektedir. Bizde projemizde mikroskobik kan görüntülerinden yola çıkarak kan tahlil sistemini gerçekleştirmeyi hedefledik.
Yöntem:Laboratuvarlarda kullanılan kan test cihazları kan örneklerinin çeşitli solüsyonlarla tepkimesine göre tahlilleri yapmaktadır. Tahlilde solüsyonlar kanda yer alan maddelerin farklı renklerle görünmesini sağlar. Kan testi cihazları renklenme oranına göre maddenin kandaki oranı tespit eder ve tahlil sonuçlanmış olur. Solüsyonlarla kanda bulunan trombosit, eritrosit ve lökosit gibi maddelerin bu şekilde tahlilleri yapılabilmektedir.
Bizde projemizde Raspberry Pi ve OpenCv ile Kan Tahlil Sistemini yaparak kan tahlil cihazlarının nasıl gerçekleştiğini gösterdik. Raspberry Pi, bağımsız görüntü işleme gibi gerçek zamanlı bilgisayarlarda bulunan özelliklere sahip mikroişlemci temelli bir makinedir. OpenCV (Open Source Computer Vision) açık kaynak kodlu görüntü işleme kütüphanesidir. OpenCV kütüphanesi içerisinde görüntü işlemeye (image processing) ve makine öğrenmesine (machine learning) yönelik 2500’den fazla algoritma bulunmaktadır. Projemiz solüsyonlarla renklendirilmiş trombosit, eritrosit ve lökosit mikroskobik görüntülerin sistemimizde işlenmesi sonucu sayımlarını yaparak bir kan tahlil cihazının yapabildiği test sonuçlarını elde edebilmektedir
Beklenen Sonuçlar:Teknoloji ile sağlık alanında nasıl cihazlar üretildiğini göstermekle bu konuda farkındalık oluşturulabiliriz. Bu alanda çalışmak isteyen girişimcilere veya araştırmacılara ilham kaynağı olabiliriz. Kan tahlil cihazlarının nasıl çalıştığının öğrenilmesini sağlayabiliriz. Kan tahlil sistemi ile trombosit, eritrosit ve lökosit gibi tahlillerin sayımı yapılabilir. Sağlık alanında teknolojinin kullanımı ortaya konulabilir. Raspberry Pi maliyetli düşük, küçük cihazlardır. Kan tahlilini pratik hale getirebilir.