Bilim Fuarı Logo Whatsapp
Sorularınızı Cevaplıyor Çevrimiçi

Karınca Robot

Projeler

Hazırlayanlar:

  • 11/A Zeynel Emirhan Çakmak
  • 10/B Ahmet Efe Akyürek

Danışman: Fatih ERDAL

 

Amaç:

Doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan yeni bilim dalına biyotaklit denir. Bu projeyle bir karıncanın hareket kabiliyetini taklit edebilen bir robot yapmayı hedefledik.

Yöntem:

Doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan yeni bilim dalına biyotaklit denir.
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde sinek, karınca büyüklüğünde ve örümcekler gibi duvarlarda gezebilen robotlar üretilmektedir. Böceklerin sistemi örnek alınarak üretilen bu robotlara, gelişmiş ülkeler tarafından çok büyük destek verilmektedir.
Böcek sistemi olarak taklit edilen sitemlerden biri de karıncadır. Karıncanın 6 ayaklı ilerleme hareketi ie kendisinden çok daha ağır cisimleri hareket ettirebildiğinden yola çıkarak robotlar üretilebilmektedir.
Bizde projemizde Arduino, motor sürücü devre, motor, çark ve alüminyum parçalar kullanarak karınca yürüyüşünü gerçekleştirerek yürüyen bir robot yaptık.

Beklenen Sonuçlar:

Biyotaklit bilimi ile çok sayıda ürün ortaya çıkmıştır. Yarasadan Radar, yunus balığından sonar cihazı, yusufçuktan helikopter, nautilustan denizaltı gibi teknolojik makinelerin yanında dulavrat otundan cırt, lotus bitkisinden dış cephe kaplama malzemesi örnek olarak verebileceğimiz ürünlerdendir. Projemiz ile biyotaklit biliminin çalışma şekli ve kazanımları anlaşılabilir. Karıncaların hareket sistemleri ve yük taşıma kabiliyetleri görülebilir.

Paylaş:

İlgili Yazılar