Deprem Tespit Sistemi
Hazırlayanlar:
- 10/A Abdyrrezzak Muhammed
- 10/A Ali Kemal Tilki
Danışman: Cemil ERGİN
Amaç:
Hepimizin bildiği gibi depremlerin ne zaman olacağını öngörmek imkansız. Fakat depremler olurken tespit edilirse kısa sürede alınabilecek önlemlerle önemli sorunların önüne geçilebilir. Bu amaçla depremleri tespit edebilen bir sistem geliştirdik.
Yöntem:
Aniden yaşanan depremlerin yaratabileceği ciddi sorunları tek bir cihaz ile önleyebiliriz. Arduino kart ve ivme sensörü ve titreşim sensörü ile depremleri tespit edebilir ve yazacağımız uygulama ile kontrol edilmek istenilen sistemleri açıp kapatabiliriz. Projemizin tanıtılması esnasında ülkemizin deprem bölgeleri, deprem için alınacak tedbirler gibi konularda bilgi aktarımı sağlayabiliriz.
Çok hassas olan titreşim sensörü deprem algılanmasında kullanılır. Konumuz olan deprem uyarı-tahmin sistemlerinde ise titreşimleri olarak kullanılmaktadır. Ufak bir titreşim bile tespit edilebilir.
İvme sensörü, açısal hızı algılayabilen bir sistemdir. Yani sabit duran bir cismin, üç dikey eksende (x,y,z koordinatları) açısal oranlar karşılaştırılarak dönüş yönü ve hızı belirleyebilir. Böylece yazılımsal olarak deprem olduğu tespit edilebilir.
Arduino ile birlikte ititreşim ve ivme sensörlerini kullanarak devremizi hazırladık ve uygulamayı hazırlayarak başarılı bir şekilde test ettik.
Beklenen Sonuçlar:
Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir. Depremler insanoğlunun önleyemediği doğal afetlerdendir. Türkiye deprem riski yüksek bir ülkedir. Projemizle deprem konusunda farkındalık oluşturabiliriz. Sistemimiz depremin olduğunu söyleyerek saniyeler içinde önlemler almamızı sağlayabilir. Sistemimizin yaşam alanlarımıza uygulanması ile önemli sorunların önüne geçebiliriz.
Sistemimiz, depremin doğrudan değil dolaylı olarak yaratabileceği ve hayati risk barındıran sorunları ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Doğalgazı, elektriği ve jeneratörleri durdurabilir. Dolayısıyla patlama ve yangın gibi ekstra kazaların yaşanmasının önüne geçebilir. Ya da açılması gereken acil durum sistemleri açılabilir.