Bilim Fuarı Logo Whatsapp
Sorularınızı Cevaplıyor Çevrimiçi

İHA’lar

Projeler

Hazırlayanlar:

  • 12/A Mertcan Mutlu
  • 10/A Umutcan Güngör

Danışman: Serkan SAĞLAM

Amaç:

Drone son zamanlarda bir hayli popüler olan ve bir diğer adı İnsansız Hava Aracı (İHA) olarak bilinen cihazdır. Projemizde İnsansız Hava Aracının nasıl çalıştığını ve nerelerde kullanıldığını incelemeyi hedefledik.

Yöntem:
Drone, bir uzaktan kumanda ya da yazılımsal yönetim ile kolayca yönlendirilebilen İnsansız Hava Aracı'dır (İHA). Havadan görüntülemelerde maliyeti oldukça düşük olan drone, Türkiye genelinde birçok iş için kullanılmaktadır.
Projemizde kullanım alanları sayılamayacak çok olan Drone’ların yapısının nasıl olduğu ve nasıl çalıştığını bir Drone üzerinden anlatılacaktır. Anlatımın devamında Drone uçuşuna müsait olan okulumuzun halı sahasında deneme uçuşu yapacağız. Proje ekibimiz temel İHA eğitimi almış öğretmen ve öğrencilerden oluşacaktır. 2019’da Samsun’da düzenlenen MEB Robot Yarışmasında Drone Pistini okulumuz hazırlamıştır. Buradan aldığımız tecrübe ve uçuş pisti projemizde etkin bir şekilde kullanılacaktır.
Drone’ların kullanım alanları olan tarım, ilkyardım ve sağlık, enerji, medya, trafik, kargo, askeri, gözetleme ve kontrol, hobi başlıklarında neler yapıldığı incelenecektir. Okulumuzda sahip olduğumuz 2 adet Drone’u fuar boyunca eğitimli danışman öğretmenimizin pilotluğunda kullanacağız.

Beklenen Sonuçlar:

Projemiz Havacılık ve Uzay Çağrı Alanları altında olan diğer projelerimiz (Model Uçaklar ve Model Roketler) ile birleştiğinde daha güçlü bir etki uyandıracaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün söylemiş olduğu “İstikbal göklerdedir.” sözünün ne kadar anlamlı ve değerli olduğu bir kez daha anlaşılacaktır. Projemiz ile Drone’ların yapısı ve çalışma prensipleri anlaşılabilir. Drone’larda kullanılan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunur. İnsansız hava araçları hakkında farkındalık oluşur. Drone’ların kullanım alanlarının öğrenilmesi ile kendi hayatında bunu uygulamak isteyecek olan kişilere fikir verebilir. Geniş arazilere sahip Bafra Ovasında tarımsal üretimin denetlenmesi çok zaman almaktadır. Burada Drone’lar ile çekilen görüntüler sayesinde verim artırıcı önlemler alınabiliyor. Ayrıca bitki ekebilen drone’lar  kullanılarak üretimede katkı sağlanabilir.
 

Paylaş:

İlgili Yazılar