Evde kodlama için anne babalara 5 somut öneri
Hüriyet Gazetesinden Selçuk ŞİRİN`in yazısı.
Adına ister 4. Sanayi Devrimi ister katma değeri yüksek ekonomi deyin. Her şeyin akıllısının makbul olduğu yeni bir üretim tarzına geçiyor dünya. Bizim bu yarıştaki başarı şansımız biraz da çocuklarımıza bu çağın alfabesi olan kodlamayı öğretmekten geçiyor. Peki bunu nasıl başaracağız? Okulların ne yapması gerektiğini geçen hafta yazdım. Bu hafta ebeveynler için somut önerilerde bulunmak istiyorum.
İKİ ADAŞIMA DANIŞTIM!
Bu alan benim uzmanı olduğum bir alan değil. O nedenle gerek NYU’da birlikte proje geliştirdiğim NYU Create Lab ekibine gerekse de Türkiye’den iki kıymetli akademisyen, Bahçeşehir Üniversitesi’nden meslektaşım Doç. Dr. Şirin Karadeniz’e ve Gazi Üniversitesi’nden meslektaşım Doç. Dr. Selçuk Özdemir’e danıştım (Selçuk Şirin, Şirin ve Selçuk’a danışmış oldu....). İşte onlardan gelen 5 somut öneri!
1.HAYAL ETTİĞİNİ ÜRETEBİLME ARACI OLARAK KODLAMA
Kodlama bir araç. Eğer çocuklarımıza bu aracın ne işe yaradığını somut örneklerle inandırıcı bir şekilde anlatamaz isek bu yazının devamında anlatacaklarımın bir anlamı kalmaz. Çünkü motivasyon olmadan öğrenme olmuyor. Selçuk Özdemir hocanın dediği gibi kodlamayı "hayal ettiğini üretebilme" becerisi olarak anlatmak gerek çocuklarımıza.
2.BİLGİSAYARSIZ KODLAMA MÜMKÜN!
Şirin hoca: “Yeterli teknolojik malzememiz yoksa da kodlama mantığını edinmek için evde yapılacak çok şey var.” diyor. Başlangıç için önerdiği site “www.csunplugged.org” ki burada aktivitelerle bilgisayarsız kodlama etkinlikleri mevcut. Aynı şekilde “www.bilgekunduz.org” adresinde de geçmiş bolca Türkçe kaynak var. Bu iki kaynak dışında çocuklara kodlama öğretimi için yayınlanan Türkçe kitaplar, dergiler ve bloglar da mevcut.
3.EVDE KODLAMAYA NEREDEN BAŞLAMALI?
Aşağıdaki tabloda Eda Karaçelebi’nin blogunda (http://www.egitimbilisim.net) blogunda paylaştığı kodlamaya başlangıç programlarının listesi var. Evde kodlamayı bilgisayar aracılığıyla öğrenmek için akla gelen ilk kaynaklar şunlar: https://tr.code.org/ , khanacademy.org dersleri, kodris.com, appinventor.mit.edu vb. Bunların dışında Scode, Kodable gibi tablet uygulamaları ve Alice, Scratch, Kodu gibi bağımsız programlar da mevcut. Fiziksel programlama araçları (Ardunio, Rasperry Pi vb.) veya Robotik setleri ile STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) çerçevesinde kodlamayı ilerletmek de mümkün. Şirin hoca bu programların yaş ve deneyime göre seçilmesini ve ilk kez başlayacaklar için blog tabanlı programlama araçlarını öneriyor.
4.KODLAMA SOSYAL BİR UĞRAŞ!
Evde kodlama üzerine konuştuğum herkesin üstünü çizdiği ortak bir nokta var. Kodlama tek başına öğrenilen bir beceri ama gelişmesi aile ve akran desteğine bağlı. Kodlama etkinliklerini ailelerin çocuklarıyla yapması kadar çocukların kodladıkları ilk programları hem aileleriyle hem arkadaşlarıyla paylaşmalarının zemini muhakkak yaratılmalı. Selçuk hoca kodlama alanında ilerleyen çocukları kuzenleri, arkadaşları ile bir araya getirerek, onlara minik minik oyun hedefleri koymayı öneriyor. Bu oyunu beraber geliştirmeleri için onlara süre vererek belli bir ödül mekanizması kurmayı öneriyor.
5.HER ÇOCUK KODLAMADA İLERLEYECEK DİYE BİR KURAL YOK!
Son olarak şunu da eklememe müsaade edin: Kodlama becerisi önümüzdeki dönemde kıymeti hızla artacak önemli bir beceri. Ancak tıpkı fen ya da matematik becerisi gibi kimi çocuk kodlama becerisini kavramak için daha çok uğraşacak kimisi de sıkılıp bırakacak. Yani her çocuk kodlamada ilerleyecek diye bir kural yok. Ebeveynin görevi zorla bir beceriyi kazandırmak olamaz. Bize düşen çocuğumuza öğrenme fırsatı vermek. Gerisini onları deneyerek bulur.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/selcuk-sirin/evde-kodlama-icin-anne-babalara-5-somut-oneri-40336547